Laatste nieuws

  • Jumbo Bigband festival
    We hebben met plezier zaterdagmorgen 16 september opgetreden met onze Big Band & percussieband bij het Jumbo Bigband festival op de Markt in Brielle.Al 20 jaar vindt dit festival plaats. Op vrijdag en zaterdag traden er diverse Big Bands op. Om 11:00 uur mochten wij dit mooie festival op zaterdag openen en het was al […]

Sponsors

Geuzenvendel

Het Geuzenvendel verzorgt de muzikale ondersteuning van het jaarlijkse 1 april feest in Brielle wanneer herdacht wordt dat in 1572 de bevrijding van Nederland begon door het innemen van de stad Den Briel door de Watergeuzen.

Het vendel bestaat uit tussen de 8 en 15 leden en wordt samengesteld uit slagwerkers en blazers van de Marching Band. De bezetting bestaat uit doffe touwtrommen, tenortrommen en klaroenblazers.

Een doffe trom is een trom zonder snaren onder het ondervel zoals tegenwoordig bij de scherpe trommen in drumbands gebruikelijk is.
Snaren tegen het ondervel kennen we pas sinds halverwege de 19 de eeuw.
In het vendel gebruiken we oude touwtrommen waarmee de spanning van de vellen wordt geregeld door het aantrekken van de touwen die tegen de ketel zitten.
Tegenwoordig gebeurt dit allemaal met spanbouten.

Een tenortrom is een verdiepte doffe trom met 1 of 2 vellen die een diepe lage klank voortbrengt.

Een klaroen is een signaal trompet waarop de 7 natuurtonen (signaaltonen) met de lippen geblazen kunnen worden.
Vroeger was de signaal trompet in het leger de gever van de commando’s.
Het meest bekende signaal wat op de klaroen oftewel signaal trompet te spelen is kennen we als de “Last post”.

Het Geuzenvendel speelt/marcheert in een langzaam marstempo met herhaalde tromritmes op de touwtrommen en tenortrommen, af en toe aangevuld met signalen door de klaroenen.
Bij het rammeien van de Brielse poort op 1 april wordt het “In naam van Oranje” signaal gespeeld.

Het vendel treedt naar buiten voor de muzikale omlijsting van festiviteiten met een historisch tintje ook buiten Brielle zoals o.a. in Geertruidenberg en Ter Heide aan Zee.