Laatste nieuws

  • Koningsdag
    Wij waren met de twirlers en marchingband tijdens de Koningsdag 27 april actief in Zwartewaal en Brielle. In Zwartewaal werd ’s ochtends na een gezellige optocht door het dorp de vlag gehesen bij de Gaffelaar. Een uurtje later waren we op de Markt in Brielle bij de officiële viering van de gemeente Voorne aan Zee... Lees meer: Koningsdag

Sponsors

Geuzenvendel

Het Geuzenvendel verzorgt de muzikale ondersteuning van het jaarlijkse 1 april feest in Brielle wanneer herdacht wordt dat in 1572 de bevrijding van Nederland begon door het innemen van de stad Den Briel door de Watergeuzen.

Het vendel bestaat uit tussen de 8 en 15 leden en wordt samengesteld uit slagwerkers en blazers van de Marching Band. De bezetting bestaat uit doffe touwtrommen, tenortrommen en klaroenblazers.

Een doffe trom is een trom zonder snaren onder het ondervel zoals tegenwoordig bij de scherpe trommen in drumbands gebruikelijk is.
Snaren tegen het ondervel kennen we pas sinds halverwege de 19 de eeuw.
In het vendel gebruiken we oude touwtrommen waarmee de spanning van de vellen wordt geregeld door het aantrekken van de touwen die tegen de ketel zitten.
Tegenwoordig gebeurt dit allemaal met spanbouten.

Een tenortrom is een verdiepte doffe trom met 1 of 2 vellen die een diepe lage klank voortbrengt.

Een klaroen is een signaal trompet waarop de 7 natuurtonen (signaaltonen) met de lippen geblazen kunnen worden.
Vroeger was de signaal trompet in het leger de gever van de commando’s.
Het meest bekende signaal wat op de klaroen oftewel signaal trompet te spelen is kennen we als de “Last post”.

Het Geuzenvendel speelt/marcheert in een langzaam marstempo met herhaalde tromritmes op de touwtrommen en tenortrommen, af en toe aangevuld met signalen door de klaroenen.
Bij het rammeien van de Brielse poort op 1 april wordt het “In naam van Oranje” signaal gespeeld.

Het vendel treedt naar buiten voor de muzikale omlijsting van festiviteiten met een historisch tintje ook buiten Brielle zoals o.a. in Geertruidenberg en Ter Heide aan Zee.